ФЕДЕРАЦІЯ АЙКІДО ЙОШИНКАН ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Що означає "Osu"?

«Повага, дисципліна та наполегливість — дух «Осу» у кожному поклоні та русі»

"Osu" - це слово, яке часто можна почути в додзе; "Що означає "Osu"?" — питання, що найчастіше ставиться. "Osu" - це скорочена форма "Ohayo gozaimasu" (доброго ранку), але воно має набагато глибший зміст. Прекрасне пояснення дано у наступній статті, написаній Робертом Мастардом Сенсеєм:

Всі ми, хто практикує Йосінкан (стиль) Айкідо, знайомі зі словом "Осу". Ми використовуємо його, коли заходимо в додзё, коли починаємо заняття, коли сенсей показує нам техніку, коли ми наливаємо один одному пиво на вечірках і особливо коли сенсей кричить на нас, а ми не розуміємо, що він говорить! Я навіть використовую його, коли забираю речі з хімчистки або отримую здачу, що зазвичай викликає дивні погляди у відповідних касирів. Але що насправді означає "Осу"? Чи має воно більш глибоке значення?

У Японії єдині, хто використовує «Осу» — це, як правило, спортивна команда шкіл та університетів, а також більшість стилів карате. У більшості компаній ви почуєте «Осу», але це зазвичай спосіб лінивих сказати «Охайо годзаімасу» (доброго ранку). Наскільки мені відомо, єдиний стиль айкідо, який використовує це слово, — стиль Йосінкан Годзо Сіоди.

Канчо Сенсей відвідував Університет Такусеку, який має міцну репутацію за його жорсткі тренування в Будо, а також репутацію основи вкрай правих настроїв. Мій колишній учитель Кендо був капітаном команди Такусеку Кендо, і він розповідав мені історії про тренування, від яких у мене волосся вставало дибки. Щоб продовжити Такудай та стару традицію стилю жорстких тренувань (Сюге), Йосінкан Айкідо продовжує використовувати «Осу», тоді як інші стилі цього не роблять.

Якщо ви подивитеся на слово «Osu», написане оригінальною китайською мовою, воно складається з двох ієрогліфів. Перший ієрогліф - "Osu", який словник визначає як "push". Другий ієрогліф - "Nin", який словник визначає як "Shinobu", що означає терпіти, наполягати, миритися. Якщо ви складете їх разом, то отримаєте змушувати себе переносити будь-які труднощі, на тренуваннях або в повсякденному житті.

Крім того, в області Будо це слово використовується як привітання або відповідь, маючи на увазі знак вашої готовності дотримуватися певного вчителя або способу навчання.

Найважливіший аспект слова «Осу» полягає в тому, що ми не повинні дозволяти цьому слову через багаторазове використання без жодного почуття втрачати своє значення нагадування собі про необхідність завжди тренуватися якомога старанніше. Воно має виходити з наших сердець і справді мати сенс. У мене був досвід, коли я показував деяким людям техніки або виправляв їх техніки, і їхня відповідь «Осу» залишала у мене відчуття, що їм нецікаво те, що я говорю чи чому навчаю, і вони ніби говорили мені, щоб я йшов. Зрозуміло, я утримувався від того, щоб показувати чи навчати цих людей далі, поки вони не показали мені своїми діями, що хочуть вчитися.

Звичайно, не може бути більшого спотворення Йосінкан Айкідо, ніж коли людина каже, що практикує Йосінкан Айкідо, але його "Осу" не має переконаності чи духу. Я не хочу створювати враження, що ми завжди повинні кричати один одному ОСУ на все горло, але спробуємо знайти переконаність, щоб завжди робити все можливе на наших тренуваннях, а також у нашому повсякденному житті. Канчо Сенсей завжди казав: "Айкі соку сейкацу" або "Айкідо - це життя".